Ana Sayfa > HAKKIMIZDA

Tarihçe

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İL DERNEKLER MÜDÜRLÜĞÜ’nün B.05.4 VLK.4.34 08.00(07) 6307 no.lu ve 06.03.2006 tarihli kararı ile kurulan ARI ÜRÜNLERİ İLE SAĞLIKLI YAŞAM PLATFORMU DERNEĞİ (BALDER) TÜRKİYE’de bal sektörünün ilk derneği olmuştur.

Faaliyetlerimiz:

BALDER, Avrupa Birliği Gıda ve İçecek Endüstrileri Konfederasyonu (CIAA) üyesi olan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu’nun bal sektöründe ülkemizdeki tek üyesidir. Başkanımız Sn. Özen Altıparmak Federasyonumuz tarafından Dış İlişkiler Komisyonu üyeliğine atanmıştır.

Ayrıca Türk Gıda Kodeksi İhtisas Komisyonu üyeliği de bulunan Özen Altıparmak buradaki çalışmalara da katılmakta, bilgilendirici ve yönlendirici katkılarını sürdürmektedir.

Derneğimizin daimi teknik danışmanı , Internatıonal Honey Commission (IHC) üyesi olup,ülkemizi temsilen komisyonun yıllık toplantılarına ve seminerlerine katılmakta ve ülke imajını korumaya ve pekiştirmeye yönelik sunumlar yapmaktadır.

Ayrıca BALDER , bal sektörünü temsilen, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA)’ nın da üyesidir.

Türkiye’de Gıda Güvenliği ve Kontrol Sisteminin Yeniden Yapılandırılması ve Güçlendirilmesi, Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi’nin 4.Komponenti, Sektör Spesifik Talimatlarının (Yönergelerinin) Hazırlanması, Dağıtımı ve Tanıtımı ile ilgili Bal Sektörü için İyi Hijyen Uygulamaları Kılavuzu Çalışma Grubu’na BALDER temsilcileri (Derneğimizin daimi teknik danışmanı Prof.Dr.Dilek Boyacıoğlu ve Gıda Yük. Müh.Aslı Elif Sunay) başkanlık etmiş, Tarım Bakanlığı temsilcilerinin de içinde bulunduğu bu grup uzun süren çalışmalarını tamamlayarak "Bal Sektörü İçin İyi Hijyen Uygulamaları Rehberi" adı altında başvuru kaynağı niteliğinde bir rehber kitap vücuda getirmişlerdir.

Balın tüketiciye en sağlıklı şekilde ulaşmasının, balda doğallığın ve kalitenin korunmasının ve Türk bal sektörünün tüm dünyada en üst noktaya ulaştırılmasının sağlanması için bir ilk olarak hayata geçirilen proje kapsamında gıda işyerlerinin teknik ve hijyenik normlarının geliştirilmesine yardımcı olunması ve gıda güvenliğinin en yüksek seviyede sağlanmasına yol gösterilmesi hedeflenmiştir. 2009 yılı içindeTarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın da desteği ile “Bal Sektörü İçin İyi Hijyen Uygulamaları” konulu eğitimler verilmiş ve verilmeye devam edilmektedir.

Bugüne kadar özetle aktarmaya çalıştığımız buna benzer faaliyetlerimiz devam edecektir.

Öncelikli Hedeflerimiz:

  • Ülkemizin bal pazarının genişletilmesi
  • Türk ballarının dünya piyasalarında itibarının artırılması
  • Devletin ilgili birimleriyle sektörü temsilen ilişkilerin yürütülmesi
  • Kamuoyunun hakiki ve sağlıklı bal konusunda bilinçlendirilmesi, bu amaçla kampanyalar ve tanıtım çalışmaları düzenlenmesi