BALLI İŞ VESSELAM...Yayın Tarihi: 27.03.2012 Yayın Adı: Hürriyet Gazetesi
PETEĞİNDE SAHTESİ VARYayın Tarihi: 27.03.2012 Yayın Adı: Vatan Gazetesi
BAL SEKTÖRÜNDE DENETİM ARTACAKYayın Tarihi: 12.06.2009Yayın Adı: Haber.superonline.com
"Bal Sektörü İçin İyi Hijyen Uygulamaları Rehberi" projesinin tanıtımı yapıldı.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Bal Sektörü İçin İyi Hijyen Uygulamaları Rehberi" projesinin tanıtımında yaptığı konuşmada, "Bal içeren gıdalar da hijyen sorunun arttığını görüyoruz. Bunun denetimini daha da arttıracağız" dedi.
Bal Paketleyicileri İhracatçıları ve Sanayicileri Derneği (BALDER) tarafından hazırlanan "Bal Sektörü İçin İyi Hijyen Uygulamaları Rehberi" projesinin tanıtımı Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi.
Tanıtım toplantısına Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yanı sıra BALDER Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak ve dernek yöneticileri katıldı.
Bakan Eker yaptığı konuşmada, bal üretiminin Türkiye'de çok önemli olduğuna değinerek, arı poleni miktarı ve bal üretimi konusunda Türkiye'nin dünyada üçüncü olduğunu ve yerini koruduğunu söyledi...
Devamını Göster >>BAL ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’NİN PAYI YÜZDE 6.9’A ÇIKTIYayın Tarihi: 13.06.2009Yayın Adı: Dünya
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, güvenilir gıda bilincinin geliştirilmesi için “Güvenilir Gıda Sağlıklı Yaşam” kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında, özellikle küçük ve orta ölçekli gıda üreticilerine ulaşarak, onları da standartlara uygun üretime yöneltmeyi hedefliyor. Bakanlık bu amaçla, "İyi Hijyen Uygulama Rehberleri" projelerini başlattı. Bu projelerin ilki olan "Bal Sektörü İçin İyi HijyenUygulamaları Rehberi", Bakanlık ve Bal Paketleyicileri, İhracatçıları ve Sanayicileri Derneği (BALDER) işbirliği ile hazırlandı.
Tanıtımının yapıldığı toplantıda konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Bakanlığın, gıda güvenliğinde 24 ürüne yönelik başlatılan çalışmalardan birinin bal konusunda olduğunu söyledi. Eker Türkiye’nin arı ve bal üretiminde dünyada üçüncü sırada geldiğini belirterek, “Arı kolonisinde Çin ve Hindistan’dan sonra, Bal üretiminde ise yine Çin ve Hindistan’dan sonra Türkiye üçüncü önemli ülke” dedi. Eker Türkiye’ni n 6 sene once 74 bi 500 ton olan bal üretiminin, 2008’de 81 bin ton olduğunu belirterek, dünya bal üretiminde Türkiye’nin payının yüzde 5.8’den yüzde 6.9’a çıktığını söyledi.
Devamını Göster >>BALDA HİJYEN REHBERLE BAŞLIYORYayın Tarihi: 12.06.2009Yayın Adı: Hürriyet
TARIM ve Köy İşleri Bakanlığı'nın 24 ayrı ürünle ilgili çalışmalarını sürdürdüğü "iyi hijyen rehberleri"nden ilkini oluşturan bal rehberinin tanıtımı İstanbul Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi.
Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Bal Paketleyicileri İhracatçıları ve Sanayicileri Derneği’nin (BALDER) öncülüğünde hazırlanan rehberin üretici ve işletmeler başta olmak üzere tüm sektöre hijyen uygulamalarında rehberlik yapacağını söyledi. BALDER Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak’ da bu rehberin, kaliteli ve güvenli bal üretiminde teknik ve hijyenik normların geliştirilmesi ve sürdürülebilir gıda güvenliğinin sağlanmasında yol gösterecek bir kaynak olacağına dikkat çekerek “Böylece temel gıda maddelerinden biri olan balın kalite standartlarının yükseltilmesiyle tüketiciye sağlıklı ve doğal ürünlerin ulaştırılması mümkün olabilecek” dedi.
Devamını Göster >>TEMİZ BAL İÇİN "BAL REHBERİ"Yayın Tarihi: 14.06.2009Yayın Adı: Habertürk
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 24 ayrı ürünle ilgili çalışmalarını sürdürdüğü "İyi Hijyen Rehberleri"nden ilki olan Bal Rehberlerinin Tanıtımı Çırağan Sarayı'nda yapıldı.Bal Paketleyicileri, İhracatçılar ve Sanayiciler Derneği'nin(BALDER) öncülüğünde hazırlanan rehberlerin üretici ve işletmeciler başta olmak üzere tüm sektöre hijyen uygulamalarında rehberlik yapması amaçlanıyor.Uygulama ile balın kalite standartları yükseltilecek.
FRUKTOZA AROMA EKLEYİP "BAL" GİBİ SATIYORLARYayın Tarihi: 15.06.2009Yayın Adı: Hürriyet
Toplam 30 milyar dolarlık tarımsal üretimden 50 bin tonla ancak 300 milyon dolarlık pay alabilen balcılar, 'Alkolsüz içecekler Tebliği'ne dayanılarak üretilen ballı şuruplarla rekabette zorlanıyor. 500 işletmenin faaliyet gösterdiği sektorde, hiç bal içermemesine rağmen bal diye pazarlanan bu şurupların satşını herşey dahil sisteminde faaliyet gösteren turistik işletmeler ve ucuzluk marketleri körüklüyor. Glikoz ve fruktoz gibi şeker türevlerine aromatik maddeler eklenerek üretilen ballı şuruplarda arıların hiç bir fonksiyonu bulunmuyor. Ancak, balın 3'te 1 fiyatına satılması, şurupları cazip hale getiriyor. Bu ürünlerin kilogramı 4 TL'ye satılırken, balın kavanoz fiyatı 12 TL'yi buluyor.
Bal Parakendecileri, İhracatçıları ve Sanayicileri Derneği (BALDER) Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsfendiyar Üzümcü, 500 işletmecinin faaliyet gösterdiği sektörün, hileli ürünlerle rekabet etmekte zorlandığına dikkat çekerek, "Alkolsüz içecekler Tebliği ile uygulamadaki Bal Tebliği birbiriyle çelişiyor. Bal Tebliği'ne göre, piyasaya sürülen ballara herhangi maddenin katılmaması gerekiyor. Oysa, arıların hiç bir fonksiyonu olmadığı halde sadece gilikoz, fruktoz gibi şeker türevlerine bal aromaları eklenerek, şuruplar üretiliyor. Bu şuruplar da bal gibi satılıyor" dedi.
Devamını Göster >>